Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи интереса на японския премиер да използва добрите отношения на страната си с Иран, за да подпомогне възможния диалог между САЩ и врагът в Близкия изток., съобщава АП.

Тръмп, който заяви, че е готов да води диалог с Иран, се опита да омаловажи страховете от военен конфликт, но иранците заявиха, че нямат интерес да общуват с Белия дом.

Тръмп коментира срещата си с японския император, но бързо отстъпи пред обсъжданията по трудни глобални проблеми, включително Северна Корея, търговските напрежения с японския си домакин и ескалацията между САЩ и Иран.

САЩ въоръжават арабите за $8,1 млрд. срещу Иран

САЩ въоръжават арабите за $8,1 млрд. срещу Иран

Йордания, ОАЕ и Саудитска Арабия са основните партньори

"Знам, че премиерът и Япония имат много добри отношения с Иран, така че ще видим какво ще се случи", каза той по време на среща с Абе в Токио.

"Премиерът вече ми говореше за това и аз вярвам, че Иран би искал да говори. И ако искат да говорят, и ние бихме искали да поговорим. Ще видим какво ще стане ... никой не иска да вижда как се случват ужасни неща, особено аз".

Тръмп наложи тежки нови санкции на Иран, които унищожават икономиката на страната. В края на миналата седмица той обяви разполагането на 1 500 американски войници в региона на фона на нарастващото напрежение. По-рано САЩ изпратиха в Персийския залив самолетоносач, бомбардировачи B-52 и ракети "Пейтриът" в отговор на разузнавателна информация за ирански заплахи спрямо интересите на САЩ в региона.

Тръмп и Абе проведоха разговори, след като американският президент стана първият световен лидер, който се срещна и с новия император на Япония Нарухито, който пое трона на 1 май.

Абе и Тръмп играха голф

Абе и Тръмп играха голф

Американският президент ще посети турнир по сумо в Япония

Президентът, който е на четиридневно държавно посещение, е в центъра на вниманието на тържествена церемония в японския императорски дворец.

Тръмп показа малко емоции, но помаха с ръка към ученици, които трескаво размахват с американски и японски знамена. Някои от децата изпитваха трудности от горещините и по-късно седяха с чаши вода и хладни компреси на челата си.

Докато разговаря с Абе, Тръмп отбелязал значението на срещата с императора. Нарухито заема трона, след като баща му се оттегли, като първата абдикация в японското кралско семейство последните два века.

На срещата Тръмп каза: "Това е много важно нещо не само в Япония, но и по целия свят, говорят за това."

Именно Абе, а не императорът, покани президента - ход, предназначен да привлече вниманието на Тръмп, който заплашва да наложи потенциално опустошителни мита на японската автомобилна индустрия.

Рохани предложи референдум в Иран за ядрената сделка

Рохани предложи референдум в Иран за ядрената сделка

Според местната медия IRNA Рохани е направил коментара по време на среща с редактори на големи ирански медии

Тръмп коментира, че може да наложи мита, ако САЩ не могат да спечелят отстъпки от Япония и Европейския съюз. Японският търговски излишък нарасна с почти 18% през април до 6,6 млрд. долара.

Тръмп иска да получи "баланса в търговията ... и бързо да се поправи".

"Мисля, че ще обявим някои неща вероятно през август, които ще бъдат много добри и за двете страни", обясни той, добавяйки, че Япония "прави много повече бизнес с нас и бихме искали да правим малко повече бизнес реципрочно".

Тръмп допълни че има добро усещане за ядреното противопоставяне със Северна Корея и то ще бъде разрешено. "Може и да съм прав, може и да не съм. Но чувствам, че сме изминали дълъг път. Не е имало ракетни тестове, не е имало ядрени опити".

Северна Корея не е тествала междуконтинентални ракети, които биха могли да ударят САЩ. Но по-рано този месец Северна Корея извърши серия от ракети с малък обсег, които разтревожиха американските съюзници по-близо до КНДР.

Съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че е нарушена резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Тестовете прекратиха паузата в изстрелването на балистични ракети от Северна Корея, които започна в края на 2017 г.

Тръмп: Не се страхувам от ракетните опити на Пхенян

Тръмп: Не се страхувам от ракетните опити на Пхенян

Северна Корея ще спази обещанията си

Северна Корея обяви днес Болтън за "войнолюбец" и "дефектен човешки продукт", след като той критикува тестовете от 4 и 9 май.

Официалната централна новинарска агенция на Пхенян коментира изявление на неназован говорител на Министерството на външните работи на Северна Корея, който заяви, че Пхенян с право се възползва от правото си на самоотбрана.

Тестовете се разглеждат като начин за Северна Корея да окаже натиск върху Вашингтон, за да смекчи позицията си за облекчаване на санкциите срещу нея, без действително да доведе до колапс на преговорите.

"Ще видим какво ще се случи. Изградено е добро уважение, може би голямо уважение, между САЩ и Северна Корея. Ще видим какво ще се случи", коментира Доналд Тръмп.

Германия опитва да е медиатор в иранско-американските отношения

Германия опитва да е медиатор в иранско-американските отношения

Ситуацията в региона е изключително сериозна, съществува реален риск от ескалация