Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не се притеснява от военните учения, които КНДР провежда, и призна, че се усмихва, когато научава за критични забележки от политическия си опонент и бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън за Пхенян.

"Северна Корея стреля с малки оръжия, които разтревожиха някои от моите хора, както и някои други, но не и аз. Сигурен съм, че председателят на [Държавния съвет на КНДР] Ким [Чен ун] ще спази обещанията, които ми е дал. Усмихнах се, когато той нарече "блатото на Джо Байдън" човек с ниска интелигентност и дори по-лошо. Може би това е сигнал за мен? - пише американският лидер в Twitter.

САЩ: Северна Корея нарушава резолюциите на ООН

САЩ: Северна Корея нарушава резолюциите на ООН

Позиция на Джон Болтън пред журналисти

По-рано южнокорейските военни определиха изстреляните от КНДР две нови тактически ракети като ескалация на напрежението на Корейския полуостров, отбелязвайки че подобни действия противоречат на духа на споразумението, подписано от лидерите на КНДР и Южна Корея в Пхенян през септември 2018 година. Според комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Република Корея, на 4 май КНДР изстреля няколко тактически ракети в посока на Японско море на разстояние от 70 до 200 км. На 9 май, според южнокорейските военни, Пхенян изстреля още две ракети, чийто обхват на полета е 270 и 420 км.

Северна Корея отговори на Джо Байдън, нарече го "глупак с нисък интелект"

Северна Корея отговори на Джо Байдън, нарече го "глупак с нисък интелект"

И "малоумник, лишен от елементарно качество като човешко същество"

В сряда Корейската централна телеграфна агенция, в коментар, озаглавен "Сноб, лишен от елементарни човешки качества", нарече бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън безотговорен човек с нисък интелект.