Вторият тест с ракети в Северна Корея сигнализира, че е сериозна за разработването на нови оръжия с малък обсег на действие, които биха могли да се използват рано и ефективно във всяка война с Южна Корея и САЩ, коментират анализатори, изучаващи снимки с последните тестове, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун проследи първия полет на непроверено преди това оръжие. Според експерти, сравнително малките и бързи ракети, са по-лесни за скриване и маневрира по време на полет. Снимки, публикувани от държавни медии в петък, показват, че тестът в четвъртък включва тези оръжия.

Тестовете повишиха напрежението след последната среща САЩ-Северна Корея в Ханой, която бе неуспешна и без никакво споразумение за ядрените оръжия и програмата за балистични ракети на Пхенян.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин коментира, че тестовете изглеждат като протест срещу провалената среща на върха, докато Северна Корея защитава тестовете като рутинни и за самозащита. Според някои анализатори многобройните тестове показват, че ракетите не са само за политическо шоу.

"Този втори тест утвърждава, че тези изстрелвания не са само да предизвикат отговор на САЩ за възобновяване на преговорите. Те разработват надеждна, работеща ракета, която може да победи ракетната отбрана и да извърши точен удар в Южна Корея", обяснява Грейс Лиу, ракетен експерт в CNS - Центъра за неразпространение Джеймс Мартин в Калифорния. 

Северна Корея проведе военни маневри

Северна Корея проведе военни маневри

Целта е да се гарантира мира

Отговорите на САЩ и Южна Корея по отношение на изстрелванията бяха заглушени, тъй като американският президент Доналд Тръмп и други официални лица подчертават, че ракетите не са големи междуконтинентални балистични ракети (МБР), способни да достигнат САЩ. Анализаторите обаче твърдят, че военните приложения на новите ракети не трябва да се подценяват.

"Администрацията на Тръмп продължава да омаловажава тези ракети, защото те не са МБР, но въпреки, че не могат да стигнат до континенталната част на САЩ, ракети като тези, ще започнат войната", коментира Мелиса Ханам, експерт по оръжия в "Датайо", които следят международните заплахи за сигурността.

"Те са малки, лесни за скриване, лесни за маневриране и не можете да кажете каква бойна глава носят. Те могат да носят ядрено оръжие."

В предварителен доклад от сряда, уебсайтът за проследяване на КНДР 38 North коментира, че новата ракета изглежда подобна на руската СС-26  "Искандер" и би могла да използва пропуски в противоракетното покритие на Южна Корея и САЩ.

Американските и южнокорейските ПРО Patriot и THAAD са предназначени да свалят различни балистични и крилати ракети, но техните способности са оспорвани.

Докато произходът на севернокорейската ракета остава неясен, екип от анализатори в CNS коментират пред "Ройтерс", че тестът от четвъртък потвърждава, че ракетата е способна да маневрира, за да избяга от защитата и да защити екипажът който я изстрелва от откриване.

"Може да се каже, че тази ракета маневрират по-силно, за да преодолеят ракетната отбрана и самолетите, които могат да проследят екипажа, който ги изстрелва", коментира Джефри Луис от CNS.

Ракетата използва твърдо гориво, което позволява на оръжието да се движи лесно и да се изстрелва по-бързо от онези, които използват течно гориво, твърдят анализатори. В крайна сметка новите ракети добавят ново ниво на непредсказуемост към вече напрегната ситуация, допълва Ханам.

"Ако Северна Корея изстреля МБР, всички знаят, че ще е с ядрена бойна глава. За тези малки ракети не се знае, трудно е да се подготвите", коментира тя.

Сеул: Северна Корея изстреля две ракети
Обновена

Сеул: Северна Корея изстреля две ракети

КНДР е изстреляла снарядите "от Северен Пхьонан в източна посока в 16,30 часа днес"

Маневреността на новото оръжие и ниският полет карат някои южнокорейски служители да се поколебаят да обозначат оръжието като "балистична ракета", оръжие, което вероятно би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Като се има предвид малката надморска височина, е необходим по-внимателен анализ. Трябва да се внимава и да не се влошава ситуацията с прибързани действия", заявява депутатът от управляващата партия Ан Гю-баек, цитирайки военни служители.

Депутатът допълва, че южнокорейските военни са преценили редица потенциални политически мотиви зад изстрелването на ракети. Те включват увеличаване на натиска за облекчаване на санкциите и протест за военното натрупване в Сеул, включително закупуването на нови изтребители F-35, както и съвместни военни учения САЩ-Южна Корея, за които Северна Корея се оплаква в изявленията, защитаващи тестовете.

Тестовете вероятно също съдържаха послание за местната аудитория, предназначено да се увеличи подкрепата за правителството на Ким, коментира той.

"Режимът на Ким е решен да се бори срещу натиска с натиск. Това заплашва да повиши регионалното напрежение и да създаде политически проблеми за Мун и Тръмп, ако не се предложат икономическите отстъпки, които не се случиха в Ханой", обяснява Лейф-Ерик Езли, професор в университета Евха в Сеул.

Докато Ким може да не изстрелва МБР или незабавно да тества ядрени оръжия, той може да търси други провокативни начини да преодолее безизходицата

Ракетните изпитания са рутинни и за самоотбрана, обяви КНДР

Ракетните изпитания са рутинни и за самоотбрана, обяви КНДР

КНДР отвърна на "злобни изказвания" за теста от неназовани критици