Проведените през миналата седмица учения, наблюдавани от лидера на КНДР Ким Чен-ун, бяха "рутинни и за самоотбрана", обяви външното министерство на азиатската държава, предаде "Ройтерс", позовавайки се на държавната агенция KCNA.

През миналия уикенд КНДР изстреля ракети и най-малко една балистична ракета с малък обхват.

"Наскоро проведените учения от нашата армия бяха нищо повече от част от рутинно военно обучение", каза говорител на ведомството и добави, че игрите не са били насочени към държава и не са влошили ситуацията в региона.

КНДР потвърди ученията с ракети

КНДР потвърди ученията с ракети

Ученията са наблюдавани от лидера на КНДР Ким Чен-ун

В събота КНДР проведе първи тест на балистична ракета, откакто изстреля междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г.

Сеул призова северния си съсед да "прекрати действията, които ескалират военното напрежение на Корейския полуостров".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който два пъти се срещна с Ким, заяви, че все още е уверен, че може да сключи сделка с лидерa на КНДР.

КНДР отвърна на "злобни изказвания" за теста от неназовани критици като предупреди, че "безпочвените обвинения" могат "да доведат до резултат да ни тласнат в посока, към която нито ние, нито те искат да видят като цяло".

Говорителят на ведомството поясни, че има двойни стандарти, тъй като Южна Корея и САЩ провеждат учения, но срещат малка критика.

"Само нашите рутинни и за самоотбрана военни учения се определяни като провокация, и това е неприкрита проява на опит да се притиска към постепенно разоръжаване на нашата държава и в крайна сметка да ни нападнат. Ние разглеждаме това като много неприятно и непростимо, отправяме предупреждение", каза още говорителят.

КНДР замрази ядрените изпитания и тестовете на балистични ракети от 2017 г.