Северна Кория потвърди, че е провела изпитания на далекобойни реактивни оръдия и на тактически управляеми оръжия.

Ученията са наблюдавани от лидера на КНДР Ким Чен-ун, съобщи държавната телеграфна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. Агенцията уточни, че тестовете са проведени вчера, когато КНДР е изстреляла и снаряди с малък обсег по посока на Японско море.

"Целта на ученията е да се проверят оперативните способности и точността на изстрелване на далекобойни реактивни оръдия с голям калибър и тактическо управляемо оръжие, точността на изпълнение на огневите задачи", посочва КЦТА.

Ким е бил на наблюдателен пункт и е дал заповедта "Огън". Лидерът на КНДР останал доволен от стрелбите, определил ученията като успешни и похвалил военнослужещите. Той е коментирал, че провеждането на учението е необходимо за отстояване на политическия суверенитет и икономическата самостоятелност на републиката.

КЦТА не уточнява мястото на провеждане на ученията, типа на използваното оръжие и броя на изстреляните снаряди.

По-рано агенция "Йонхап" съобщи, че КНДР е осъществила изпитателен пуск на няколко ракети с малък обсег от района на Вонсан, източното крайбрежие на страната. По информация ракетите са пролетели разстояние от 70 до 200 км. в направление Японско море.

Последният път, когато Пхенян извърши изпитания на ракети, беше през ноември 2017 година с ракета "Хвасон-15", която се издигна на 4475 км. и преодоля разстояние от 950 км. Според съобщението на официалните власти на Северна Корея "Хвасон-15" може да носи ядрена бойна глава, а в зоната й на действие се намира цялата територия на САЩ.

През април 2018 година Пхенян обяви отказ от провеждане на изпитания с ядрено оръжие, а също и с балистични ракети с различен обсег на действие.

През май месец миналата година КНДР ликвидира полигона в Пхунгери, на който по-рано бяха проведени шест подземни ядрени изпитания. За периода от 2016 - 2017 година КНДР е осъществила около 40 пуска на балистични ракети.