САЩ наложиха нови санкции на Иран, насочени към нефтохимическата индустрия на Ислямската република, включително срещу най-голямата нефтохимическа компания в страната, заради финансовата ѝ подкрепа за Революционната гвардия. Това обявиха от Министерството на финансите на САЩ, цитирани от световните осведомителни агенции.

Американското финансово ведомство уточни, че санкциите ще се прилагат за компанията Persian Gulf Petrochemical Industries и 39 от нейните дъщерни дружества и агенти за продажбите в чужбина. Допълва се, че компанията притежава 40% от нефтохимическия производствен капацитет на Иран и е отговорна за 50% от общия износ на петролни продукти на страната.

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Ген. Франк Макензи смята, че са изправени пред нападение всеки момент

Американското финансово министерство изтъкна, че компаниите са направили милиарди долари от бизнес с Революционната гвардия, която американското правителство определи за "чуждестранна терористична организация" миналия месец.

"Прицелвайки се в тази мрежа, ние възнамеряваме да откажем финансиране на ключови елементи на иранския нефтохимически сектор, който предоставя подкрепа на Революционната гвардия", коментира американският финансов министър Стивън Мнучин.

Иран е готов да преговаря, ако "врагът се върне към нормалните условия"

Иран е готов да преговаря, ако "врагът се върне към нормалните условия"

В противен случай, Иран остава без избор, освен да се съпротивлява

В изявлението на ведомството се посочва още, че Министерството на петрола на Иран през миналата година е възложило на "Хатам ал Анбия", икономическото и инженерно подразделение на гвардията, 10 проекта в петролната и нефтохимическата индустрия на стойност 22 млрд. долара, четири пъти повече от официалния бюджет на Революционната гвардия.

Санкциите са част от кампанията на американската администрация за "максимален натиск" срещу Иран и за замразяване на всички активи, които наказаните фирми могат да имат в юрисдикции на САЩ, както и забраняват на американските граждани да правят бизнес с тях.