Иранският президент Хасан Рохани коментира, че Ислямската република може да седне на масата за преговори, за да разреши всички проблеми, ако "врагът се върне към нормални условия" и осъзнава своя погрешен подход, съобщава "ПресТВ".

"Страната която напусна масата за преговори и отхвърли споразумението, трябва да се върне към нормалните условия", обясни Рохани пред група от учени и лекари в Техеран.

"Аз заявявам като представител на иранската нация, че в този период и докато врагът не съжалява за мерките си в миналото, няма друг начин, освен да покажем съпротива", допълва той.

"Ако врагът наистина осъзнава своя погрешен и неправилен подход, тогава можем да седнем на масата за преговори и да решим всички въпроси".

"Враговете понякога казват, че имат условия за преговори с Иран... но през последните седмици казват, че нямат условия. Те ни заплашваха, сякаш са военна суперсила, но сега казват, че не търсят война", коментира той, описвайки предложението за преговори без предварителни условия.

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Идеята за подписване на обвързващо споразумение да не се използва сила между държави би било стъпка в правилната посока

Неговото изявление е скоро след като държавният секретар на САЩ Майк Помопе обясни в неделя, че Вашингтон е готов за преговори.

"Готови сме да започнем разговор без предварителни условия. Готови сме да седнем с тях", обясни Помпео от Швейцария.

Той добави, че САЩ ще продължат да работят за овладяване на "злонамерената дейност на тази ислямска република, тази революционна сила.

В отговор, Иран описва предложението като игра на думи и подчертава, че очаква промяна в общия подход на Вашингтон към иранския народ.

"За Ислямска република Иран играта на думи и изразяване на скрити цели под прикритието на нови думи не е критерий за действие, но промяната в общия подход на САЩ и практическата позиция към иранския народ е критерият", коментира говорителят на иранското външно министерство Сейед Абас Мусави.

"Акцентът, поставен от Помпео върху необходимостта от продължаване на кампания за максимален натиск върху Иран, е показателен за постоянството на погрешния подход от миналото, който трябва да бъде отстранен", допълва той.

Помпео обяви готовността на САЩ за разговори с Иран без предварителни условия

Помпео обяви готовността на САЩ за разговори с Иран без предварителни условия

Проблемите в отношението с Ислямската република са заради управляващия режим