Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви за готовността на Вашингтон да започне диалог с Техеран без никакви предварителни условия. Съотвестващото заявление той направи в неделя по време на съвместна прессконференция с външния министър на Швейцария Игнацио Касисто, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Помпео също отбеляза че проблемите в отношението с Ислямската република са заради управляващия режим, а не заради антииранските санкции, въведени от САЩ. Държавният секретар отново подчерта привързаността на американските власти към усилията по промяна на курса на политиката в Иран.

В същото време Помпео допълни, че американските власти разглеждат възможността за начало на диалог с Иран при "нормално поведение" на ръководството на републиката.

На 8 май 2018 г. стопанинът на Белия дом обяви за излизането на Вашингтон от Съвместния план за действие по иранската ядрена програма - сделка, която бе сключена през 2015 г. и ограничава ядрените разработки на Техеран в замяна на вдигане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранните ограничителни мерки от САЩ и ЕС. На 8 май 2019 г. Иранският президент Хасан Роухани обяви за спиране на изпълнението на ключови ангажименти от ядрената сделка.

Преди дни Роухани заяви, че Техеран не изключва възможността за начало на преговорите със САЩ, ако Вашингтон изпълни своите задължения по Ядрената сделка. След това духовният лидер и ръководител на страната аятолах Аил Хаменей заяви, че преговорите с Вашингтон, според него, не носят нищо друго, освен вреда.