Русия приветства предложението на Иран за сключване на пакт за ненападение с държавите от Персийския залив и е готова да помогне да се осъществи. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от местни медии.

По-рано министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф обяви, че страната е предложила такъв пакт на съседите си, но не спомена държавите, които могат да участват.

Иран обвини Саудитска Арабия, че "сее разделение"

Иран обвини Саудитска Арабия, че "сее разделение"

Това било в полза на Израел

Идеята за подписване на обвързващо споразумение да не се използва сила между държави би било стъпка в правилната посока за намаляване на растящото напрежение в региона, обясни Лавров.

Няколко държави от Персийския залив "са готови да разгледат тази инициатива", каза още Лавров и добави, че Русия "ще бъде готова да помогне в този процес".

Салман с призив за единен фронт срещу Иран

Салман с призив за единен фронт срещу Иран

Рияд е домакин на форум

Лавров също отбеляза, че Москва ще приветства започването на смислен диалог между Иран и САЩ, но няма да "налага" ролята си като медиатор. Министърът разкритикува натиска на САЩ над Ислямската република, пояснявайки, че твърдолинейните настояват за още санкции, което не оставя възможност за преговори, а това не се подкрепя от Москва.