Главният командир на иранските сили Кудс заяви, че фронтът на съпротивата подкрепя поддържаната от Техеран въоръжена групировка Хамас във войната ѝ с Израел в Газа.

"Вашите братя от Оста на съпротивата са обединени с вас. Съпротивата няма да позволи на врага да постигне мръсните си цели в Газа и Палестина", каза Есмаил Каани в съобщение до командирите на подкрепяната от Техеран групировка в четвъртък, съобщи иранската полуофициалната информационна агенция Tasnim.

Иран, който се позовава на обединените си въоръжени групировки около Близкия изток като част от "Остата на съпротивата", предупреди Израел за ескалация, ако не успее да сложи край на агресията в Ивицата Газа.

Силите Кудс са ръката на мощния Корпус на гвардейците на революцията на Иран, който контролира съюзническите му милиции в региона, от Ливан до Ирак и Йемен до Сирия.

Напрежението в региона се разгоря след смъртоносна атака от бойци на Хамас, които нахлуха през границата от Газа към Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 240 заложници, включително деца, според израелски данни.

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Отрича да стои зад съпротивата на палестинците

В отговор Израел започна въздушна, наземна и морска офанзива в Газа, убивайки повече от 11 500 души, около 40% от които деца, според палестинското министерство на здравеопазването в управлявания от Хамас анклав Ивицата Газа.