Наследникът на свалената монархия на Иран прогнозира, че режимът ще се срине до няколко месеца и призовава западните сили да не преговарят с Иран сега, съобщава АФП, цитирани от "Таймс ъф Израел".

Реза Пахлави коментира, че големите протести, които избухнаха през ноември и отново този месец, след свалянето на украинския пътнически самолет, му напомнят за въстанието, което прокуди баща му в началото на 1979 година.

Просто е въпрос на време, "мисля, че сме в такъв момент", коментира престолонаследникът на пресконференция във Вашингтон. "Това са седмици или месеци, предхождащи крах, не е по-различно от последните три месеца през 1978 г. преди революцията", допълва той.

Докато активистите в изгнание рутинно прогнозират падането на режима, Пахлави обясни, че иранците могат да "помиришат тази възможност за първи път от 40 години".

59-годишният наследник на трона, който не е бил в Иран от юноши, посочи като доказателство това, което нарече намаляване на страха сред протестиращите и нарастващото дистанциране на реформаторите от ислямския режим.

Рохани критикува дисквалификацията на хиляди кандидати за изборите

Рохани критикува дисквалификацията на хиляди кандидати за изборите

Това не са избори, не може избирателите да нямат избор, отсече президентът

В обръщението си към института "Хъдсън", Пахлави до голяма степен подкрепи кампанията на американския президент Доналд Тръмп, която се стреми да изолира иранския режим чрез строги санкции, заявявайки, че в миналото преговорите са се провалили.

"Отдавна е време да признаем, че това не е нормален режим и че това няма да промени поведението му. Сънародниците ми разбират, че този режим не може да бъде реформиран и трябва да бъде премахнат", допълва Пахлави.

Иранците "очакват светът да покаже повече от морална подкрепа. Те очакват да не бъдат захвърлени под автобуса в името на дипломацията и преговорите."

Преди това Тръмп изразяваше надежда за преговори, но наскоро заяви, че не е заинтересован от преговори и нареди да бъде убит генерал Касем Солеймани.

Пахлави, чийто ориентиран към Запад баща бе тясно свързан със САЩ, намалява перспективите за възстановяване на монархията.

Той иска да подкрепи широка коалиция от иранци, които ще заменят режима със светска демокрация.

На въпрос дали може да представлява всички иранци, Пахлави отговори: "Не става въпрос за мен, а за хората на Иран. Може да не харесвате пратеника, но има ли нещо нередно в съобщението?"

Хаменей ще води лично за първи път петъчни молитви от 2012 г.
Обновена

Хаменей ще води лично за първи път петъчни молитви от 2012 г.

Той официално е имамът на Техеран, но обикновено делегира молитвите на други