Президентът на Иран Хасан Рохани в сряда осъди дисквалификацията на хиляди кандидати, включително 90 настоящи депутати, за участие в предстоящите парламентарни избори, предаде АП.

Tой заяви, че не е възможно страната да се управлява при само една партия, която да се допуска до избори.

"Не казвайте на хората, че за всяко място в парламента има 17, 170 или 1700 кандидати, които се кандидатират на изборите", каза той пред кабинета. "1700 кандидати от колко фракции? Седемнадесет кандидати от колко партии? От една партия? Това не са избори.", отсече той.

Той сравни такъв вот с магазин, поставящ 1000 копия на един и същ артикул на рафтовете му и твърдящ пред клиентите, че имат избор.

Припомняме, че Иранският Съвет на пазителите забрани на хиляди хора да участват на парламентарните избори през следващия месец. Повечето от тях са обвинени в корупция.

Съветът на пазителите, орган, в който участват висши духовници и правни експерти, проверяват кандидатите, както и законите. Те не допускат кандидати до изборите, ако решат, че техните възгледи или поведение не съответства на теократичната система. Половината от членовете на Съвета се назначават от върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Иран дисквалифицира хиляди кандидати преди парламентарните избори

Иран дисквалифицира хиляди кандидати преди парламентарните избори

Говорител на Съвета на пазителите съобщи, че повечето от депутатите са отхвърлени заради "финансови проблеми"

Говорител на Съвета на пазителите съобщи, че повечето от депутатите са отхвърлени заради "финансови проблеми", като се има предвид измами и злоупотреби.

Представителят каза още, че повече от 14 000 души са се регистрирали за изборите през декември 2019 г. От тях 5000 са допуснати. От 290 депутати в парламента 247 са се регистрирали за преизбиране.

Отхвърлените могат да обжалват решението през следващите дни.

Реформаторският вестник Etemad пише, че повечето от отхвърлените кандидати са реформатори и умерени. Изданието отбелязват, че като цяло резултатът от изборите ще бъде "вътрешен вот" сред твърдолинейните. Дисквалифицирани са и хардлайнери, но не е ясно колко.

Изборите ще тестват популярността на относително умерения и прореформаторски блок, воден от иранския президент Хасан Рохани.