Иранското правителство е извикало дипломатическите представители в страната на 27-те държави от Европейския съюз.

Това съобщи europe.bg, като цитира чешкия министър на външните работи Ян Кохоут, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Кохоут не даде подробности. Европейският съюз подготвя реакция, която ще представи тази вечер или утре сутринта, уточни той.

Говорителят на чешкото министерство на външните работи Милан Жепка съобщи, че чешкият шарже д'афер и други европейски дипломати в Техеран са били извикани във външно министерство, но не бе в състояние да потвърди, че това важи за представителите на всичките 27 страни членки. Дипломатите "не са имали възможност да изразят позициите си" за политическата криза в Иран, отбеляза той.

Иранските власти са задържали от началото на протестите 23-ма журналисти и блогъри, съобщи днес международната организация "Репортери без граници". Неин представител подчерта, че репортерите са главната мишена на иранското ръководство.

Ситуацията в Иран" става все по-проблемна за журналистите", предупреди Беноа Ервийо. Той обърна внимание, че сред арестуваните е председателят на Асоциацията на иранските журналисти Али Мазруи, който е бил задържан тази сутрин.

Ервийо увери, че базираната във Франция организация е проверила всички твърдения за арести чрез нейната мрежа от репортери и активисти в Иран. Сред задържаните няма чуждестранни журналисти. Ервийо допълни, че "Репортери без граници" е загубила контакт с няколко журналисти, за които предполага, че или са арестувани, или се укриват.