Ирландското правителство избра 25 февруари за дата на следващите парламентарни избори, предаде АП. По този начин се отваря пътя към съставяне на ново правителство, което да се справи с тежките икономически проблеми на страната.

Дясноцентристката партия „Файн Гейл" и лявоцентристката Работническа партия, които в момента са в опозиция, най-вероятно ще постигнат най-високи резултати във вота. И двете изразиха желание да предоговорят детайлите около спасителния заем от 85 млрд. евро, даден на страната от ЕС и МВФ.

Припомняме, решението страната да търси финансова помощ отвън доведе до серия от протести. За да й бъдат отпуснати тези средства (при това, при лихва от 6,7%), Ирландия пое ангажимента да проведе тежки реформи. В резултат страната прие силно рестриктивен бюджет.

Хиляди ирландци възроптаха срещу вдигнатите данъци и орязаните социални привилегии. Беше поискана и оставката на премиера Браян Кауън, който обаче отказа да се оттегли. В страната се разрази и политическа криза, след като част от министрите напуснаха правителството.