Депутатът от Консервативната партия Хайди Алън призова британския външен министър Борис Джонсън да бъде уволнен след негови коментари за Либия, съобщават световните информационни агенции.

Джонсън е направил коментарите си по време на конференцията на Консервативната партия в Манчестър.

Алън написа в "Туитър", че "той трябва да бъде уволнен за това", а други депутати, включително Сара Уоластън и Деймиън Грийн се присъединиха към призива ѝ, като изразиха мнението си срещу коментарите на Джонсън. Уоластън призова "Борис Джонсън да размисли относно позицията си след коментара си за "мъртвите тела" в Либия".

Джонсън направи коментар относно възстановяването на Либия, като бъде превърната в нов туристически курорт. По думите на Джонсън, Либия можела да бъде "следващият Дубай... Единственото, което те трябва да направят, е да разчистят мъртвите тела."

В неделя британският външен министър беше подложен на остри критики за рецитирането на стихотворението на Ридиард Киплинг "Пътят към Мандалай" в будистки храм. Стихотворението описва опита на пенсиониран британски войник, който в продължение на години е служил в британските колонии.

Бъбривият 53-годишен Борис Джонсън си спечели репутация на правещ гафове политик, както и за "тефлоновата" му способност да оцелява след тях, по време на дългата си политическа кариера.