Специалният прокурор Джак Смит, разследващ бившия американски президент Доналд Тръмп по федералните обвинения за фалшифицирането на резултатите от изборите през 2020 г., призова в сряда Върховния съд на САЩ да отхвърли опита на Тръмп за допълнително забавяне на съдебното производство, с искането му за имунитет, съобщава "Ройтерс".

Според Смит, водещ е общественият интерес и тежките обвинения. 

Припомняме, че заявлението на Смит е в отговор на искане от адвокатите на Тръмп в понеделник да се отложи решение на тричленен състав от Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, който отхвърля искането за президентски имунитет от съдебно преследване.

Ако съдиите не отхвърлят незабавно искането на Тръмп, Смит иска да се заемат със случая и да го изслушат по бърза процедура.

Тръмп няма вечен имунитет, постанови съд в САЩ

Тръмп няма вечен имунитет, постанови съд в САЩ

По делото за измама с изборите през 2020 г.

Смит каза, че наказателните обвинения на Тръмп засягат желанието му да попречи на законния победител на президентските избори през 2020 г. да заеме поста.

"Предполагаемата престъпна схема на президента е последното, което допуска нова форма на абсолютен имунитет от федералното наказателно право", добави Смит.

Адвокатите на Тръмп поискаха от съдиите да спрат съдебното производство в очакване на преразглеждане на делото от пълния списък от съдии в Окръга на окръг Колумбия и, ако е необходимо, обжалване пред Върховния съд. Смит каза на съдиите, че удовлетворяването на такова искане само ненужно би отложило процеса срещу Тръмп.

Ако Върховният съд уважи исканията на Тръмп или по друг начин не действа бързо, за да разреши случая, процесът може да бъде отложен за края на кампанията или след изборите.

Тръмп, който беше в Белия дом от 2017 г. до 2021 г. и стана първият бивш президент, преследван от наказателна отговорност, има претенции за имунитет както, докато беше на поста, така и след като напусна Белия дом.

През декември Върховният съд отхвърли искането на Смит да вземе решение по иска. Вместо това съдиите избраха да оставят първо по-долния апелативен съд, както е обичайно.

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Казусът с подбуждане към бунт срещу държавата бе разискван в няколко щата

Припомняме, че Тръмп е изправен пред сериозни правни проблеми. Той е съден по редица дела за времето преди и в Белия дом, включително и за сексуално посегателство. По някои дела вече получи присъди.

По нито едно обвинение той не се призна за виновен и на свой ред обвини в политическо преследване.

В редица щати бяха подадени сигнали да не бъде допускан до избори заради бунт срещу държавата.

Въпреки това той остава фаворит на републиканците за президент.