И в Ереван, и в Степанакерт – столицата на Нагорни Каарабах, ветераните вече се организираха: получават личното си оръжие и ги извозват към фронтовата линия.

Това съобщава кореспондентът на news.bg в Ереван Георги Коларов.

По всичко личи и най—вече по изказванията на генерал-майор Аркадий Тер-Тадевосян, че Съюзът на Командосите на Република Армения (който той оглавява) се е превърнал в прес-център. Не само от там, но и от всички щабове на силовите държавни органи предават кореспонденции водещите арменски журналисти.

По-умерените предполагат, че войната ще свърши на бреговете на река Кура и язовира Мингечаур (който захранва Баку с питейна вода), а най-големите оптимисти допускат, че арменската армия ще достигне брега на Каспийско Море. Азербайджанците, от своя страна, съобщават за няколко завзети височини.

Интересни са репортажите, които показват някои арменски телевизии: убити араби, в азерски униформи. Предполага се, че става дума за членове на ДАЕШ (Ислямска държава). Военните репортери обещават в най-скоро време да покажат и труповете на украински наемници – бандеровци, тъй като за никого не е тайна топлата връзка между бойците на Дмитро Ярош и азербайджанската армия.

Много военни експерти предричат бърз разгром на азербайджанската армия и недоумяват как Илхам Алиев се е решил на тази авантюра (при положение, че като върховен главнокомандващ, би трябвало да е наясно с действителната и бойна готовност, не съответстваща на съвременното и въоръжение).

Предполага се, че е бил разочарован от срещата си с Джо Байдън, която не му е донесла нищо позитивно. Или, че военните зад гърба му са изпълнили командата на “големия брат“ в Анкара, решил да постави Русия в трудно положение на избор между приятел и съюзник.

Втората хипотеза не се подкрепя от коментара на най-прозападния арменски геополитик Игор Мурадян. Той обвинява Москва, че е провокирала конфликта, за да поддържа напрежението в Закавказието и да извлича изгода, както и да продава оръжия и на двете страни.

Общото мнение е, че военното поражение, в съчетание с плачевната социално-икономическа ситуация в Азербайджан, силно ще разклати стола на Илхам Алиев.

И от вътрешното напрежение няма да пропуснат да се възползват местните малцинства, борещи се за независимост: талиши, авари, лезгини… В такъв случай, войната може да се превърне в гражданска.

Иначе информацията от Баку и Ереван е почти напълно противоречива. Все пак, азербайджанците най-накрая си признаха за сваления вертолет, за който в началото отричаха. Междувременно арменците вече твърдят за три свалени вертолета. Същата е и ситуацията с подбитите танкове: двете страни се хвалят с победи.

Азербайджанците все пак си признаха и за унищожен танк, попаднал на арменска мина. Те твърдят за 100 убити арменски военни и 12 свои. Арменците признават за 18 жертви и отчитат 200 убити азербайджански военни.

Има и позиции, които съвпадат: най-ожесточените боеве се водят в районите на Мардакерт и Мартуни. Изненадващо няма такива в Ходжалъ.

В Шенгавит обаче - южният район на Ереван, над жилищните блокове постоянно прелитат самолети, тъй като наблизо е разположено военното летище Еребуни (елемент от инфраструктурата на руската военна база в Гюмри), на което в момента се съсредоточава арменската щурмова авиация, в бойна готовност №1 и очакване на заповед за действие.

Кръгове в Ереван и Баку тълкуват истинското съдържание на последния разговор на Владимир Путин с азерския президент Илхам Алиев: “Ей момче, успокой се, защото ще вкарам армията в Азербайджан, както по време на перестройката!“