Най-малко 20 затворници от бившата на терористичната групировка "Ислямска държава" са избягали от затвора Ас Санавия, разположен в южните покрайнини на град Хасака (630 км от Дамаск). Това съобщи телевизионният канал Al Mayadeen, излъчващ от Бейрут.

Съучастниците на терористите са взривили две коли бомби на входа на затвора, за да улеснят бягството им.

Кюрдски бойци от Сирийските демократични сили, които контролират града, блокираха квартала "Гувейраан", където се намира затворът. Американски хеликоптери кръжат в небето, търсейки бегълците.

Според агенция САНА терористите, избягали от затвора, са въоръжени. Между тях и охраната имало престрелка, чули се и експлозии на гранати.

Засега няма информация дали избягалите затворници са успели да се измъкнат от града. Командването на кюрдските милиции разположи елитни специални части в Хашек, за да преследват терористите, които сега прочистват районите на Хай ез-Зухур и Хош ел-Баар, където терористите и техните съучастници биха могли да се скрият.

Петима убити и десетки ранени войници в Сирия от "Ислямска държава"

Петима убити и десетки ранени войници в Сирия от "Ислямска държава"

При ракетна атака срещу военен автобус

На 31 март 2020 г. 12 затворници избягаха от затвора Ал-Санавия в посока град Ал-Шадади в южната част на провинция Хасакех. Почти всички са проследени с помощта на американски дронове и задържани. Тогава, за да избягат, бившите бойци разрушиха една от стените на територията на наказателното заведение. Това се случи по време на бунта, вдигнат от затворниците срещу началството на затвора. При потушаването му бяха ранени най-малко 70 души.

Затворът Ас Санавия беше създаден през пролетта на 2019 г., където бяха преместени бойци на ДАЕШ, заловени по време на нападението на терористичната аванпоста в Ел-Багуз на източния бряг на река Ефрат.

3 700 загинали във войната в Сирия през 2021-а, невиждано малко от началото ѝ

3 700 загинали във войната в Сирия през 2021-а, невиждано малко от началото ѝ

1 505 от загиналите са цивилни

Общо в този затвор има най-малко 3000 души, сред тях има чуждестранни наемници, участвали във военни действия в редиците на ИДИЛ.