Ислямистки бойци убиха шестима пакистански войници при престрелка в северозападния племенен район, граничещ с Афганистан, съобщи пакистанската армия, цитирана от Ройтерс.

Пакистанските талибани, известни също като "Терек-е-Талибан Пакистан (ТТП), съюз от няколко сунитски въоръжени групировки, поеха отговорност за нападението.

Кръвопролитието идва, след като Пакистан обяви нова офанзива срещу екстремистите след възобновяване на нападенията, включително бомбен атентат в джамия, който уби повече от 100 души през февруари.

Исламабад казва, че ислямистките бойци, които искат да установят строга версия на ислямския закон в Пакистан, се радват на безопасно убежище в Афганистан, откъдето планират и извършат атаките. Официален Кабул отрича тези обвинения.

Амир Хан Мутаки, външен министър на талибанската администрация на Афганистан, пристига в Исламабад в петък за срещи с пакистанския и китайския си колега.

Пакистанските талибани атакуваха полицейски участък в Карачи

Пакистанските талибани атакуваха полицейски участък в Карачи

Двама души са убити, а други шестима - ранени

"Имаше престрелка между терористи и нашите собствени войски", се казва в изявление на армията, описващо инцидента в Северен Вазиристан, който отдавна е огнище на ислямистки бойци, действащи от двете страни на границата.

По време на престрелката са били убити трима "терористи", се казва в съобщението, добавяйки, че претърсва района, за да определи дали има още нападатели, които се укриват.

Инцидентът стана в рамките на една седмица след атаките на ислямски екстремисти, включително нападение от атентатор самоубиец, който нахлу във военен базов лагер в племенния райин на Пакистан, убивайки трима войници.

Групировката ТТП стои зад атаките срещу пакистанските власти, които зачестиха от миналата година, след като ТТП отмени прекратяването на огъня и мирните преговори с правителството в Исламабад се провалиха.

Правителството казва, че мирните преговори са позволили освобождаването от затвора на стотици екстремисти и техните лидери, което им е позволило да се прегрупират и да предприемат нови атаки.

Кървав атентат срещу полицейски участък в Пакистан

Кървав атентат срещу полицейски участък в Пакистан

Седмина са убити, а няколко десетки са ранени