Най-малко седем души бяха убити, а други десетки ранени при нападение в полицейски участък за борба с тероризма в Пакистан в понеделник, в резултат на което сградата се срути, съобщиха официални лица, цитирани от АФП.

Многобройни взривове са разкъсали сградата в град Кабал в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, като това е последното от поредицата нападения срещу полицията в Пакистан.

"В полицейския участък са избухнали експлозии, които са довели до пълното срутване на сградата", казва Халид Сохаил, старши полицейски служител в местния отдел за борба с тероризма.

Билал Фаизи, говорител на спасителната служба на провинция Хайбер Пахтунхва, заяви, че "най-малко седем тела на загинали са извадени от срутената сграда, а 44 ранени са преместени в близките болници".

"Последваха серия от две-три бомбени експлозии", заяви за АФП Ахтар Хаят Гандапур, генерален инспектор на полицията в Хайбер Пахтунхва.

Според него загиналите са осем, а ранените - повече от 40, "като повечето от жертвите са полицаи".

Нападението беше извършено в последния ден, в който Пакистан празнуваше ислямския празник Рамазан байрам, с който се отбелязва краят на свещения месец Рамазан.

Не е потърсена незабавна отговорност, но от началото на годината две нападения срещу големи полицейски бази са свързани с пакистанските талибани, известни като Техрик-е-Талибан Пакистан (ТТП).

През януари атентатор - самоубиец детонира жилетката си в джамия в полицейски комплекс в северозападния град Пешавар, убивайки повече от 80 служители, а сградата се срутва и обсипва с отломки поклонниците.

През следващия месец петима бяха убити, когато отряд самоубийци на ТТП нахлу в полицейски комплекс в южния пристанищен град Карачи, което доведе до многочасова престрелка.

Пакистан вече поръчва руски петрол с отстъпка

Пакистан вече поръчва руски петрол с отстъпка

Първата доставка трябва да пристигне през май

ТТП отдавна се насочва към служители на правоприлагащите органи, които обвинява в извършване на извънсъдебни екзекуции.

Откакто талибаните поеха контрола над Кабул, Пакистан стана свидетел на рязко увеличение на нападенията, съсредоточени в граничните райони с Афганистан, а Исламабад твърди, че от афганистанска територия се предприемат офанзиви.

ТТП е основана през 2007 г., когато пакистанските бойци, сражаващи се заедно с талибаните в Афганистан, се отделят, за да насочат атаките си срещу Исламабад като отмъщение за подкрепата на американската инвазия след атентатите от 11 септември.

В разцвета на силите си те контролират части от северозападен Пакистан, включително долината Сват, но до голяма степен са разгромени от военните след нападение в училище през 2014 г., при което загиват близо 150 души, предимно ученици.

Долината Сват е и мястото, където 15-годишната тогава Малала Юсафзай е простреляна в главата от ТТП през 2012 г., докато води кампания за образование на момичетата - кампания, която по-късно ѝ носи Нобелова награда за мир.

Арестуваха 23 души, сред които и полицаи, заради атентата в Пакистан

Арестуваха 23 души, сред които и полицаи, заради атентата в Пакистан

Жертвите станаха 101 души

През ноември се провали колебливото шестмесечно примирие между ТТП и Исламабад.