Пакистан направи първата си поръчка на руски суров петрол с отстъпка в рамките на ново споразумение, сключено между Исламабад и Москва. Това обяви министърът на петрола на страната Мусадик Малик, цитиран от "Ройтерс".

Очаква се пратката да пристигне на пристанище Карачи през май.

Покупката от Пакистан дава на Русия нов излаз за суровия ѝ петрол и се присъединява към нарастващите продажби на Москва за Индия и Китай. Русия пренасочва обеми от западните пазари, където върху петрола ѝ беше въведено ембарго след конфликта в Украйна.

Съгласно споразумението Пакистан ще купува само суров петрол, а не рафинирани горива. Очаква се вносът да достигне 100 000 барела на ден, ако първата сделка премине гладко, поясни министърът.

Пакистан договори евтин петрол от Русия

Пакистан договори евтин петрол от Русия

Доставките ще подобрят енергийната сигурност на страната

"Нашите поръчки са готови, вече ги направихме", заяви той и потвърди информацията, че страната ще купува само сурови, а не рафинирани продукти.

През 2022 г. Пакистан е внасял 154 000 барела петрол на ден. Тези цифри са относително непроменени спрямо предходната година, според данни на анализаторската фирма Kpler.

По-голямата част от суровия петрол е доставен от най-големия износител в света - Саудитска Арабия, следвана от Обединените арабски емирства.

Ако руските доставки на суров петрол достигнат 100 000 барела на ден, това би означавало потенциално голям спад за доставчиците от Близкия изток на Пакистан.

Приходите от петрол на Русия се сринаха през февруари

Приходите от петрол на Русия се сринаха през февруари

Спадът е с 42% спрямо година по-рано

Малик не уточни дали китайският юан и дирхамът на ОАЕ ще бъдат използвани като валути за трансакции, след като Пакистан не разполага с долари. Той не коментира и темповете на вноса.

През януари руският министър на енергетиката Николай Шулгинов проведе разговори в Исламабад по споразумението, след което обяви, че износът на петрол за Пакистан може да започне след март.

Западните държави въведоха таван на цената от 60 долара за барел за всеки, който купува руски петрол. Мярката е част от санкциите срещу Москва.

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

Енергийните ѝ приходи ще спаднат от 800 на 500 млн. евро дневно