Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в неделя пое отговорност за нападението по време на католическа литургия в университет на остров Минданао, в южната част на Филипините, съобщава "Ройтерс".

При атаката загинаха най-малко четирима души, а други 50 бяха ранени. 

Групировката написа в Telegram, че членовете ѝ са взривили бомба.

Бомбеният атентат беше извършен от чуждестранни терористи, каза президентът Фердинанд Маркос в изявление.

Маркос нареди на полицията и военните да засилят мерките за сигурност, като същевременно призова обществеността да запази спокойствие.

"Инструктирах филипинската национална полиция и въоръжените сили на Филипините да осигурят защитата и безопасността на цивилните, каза Маркос в изявлението. Също така се разполага допълнителен персонал за сигурност."

Убити и ранени при атентат в университет във Филипините

Убити и ранени при атентат в университет във Филипините

Верояно е дело на ислямисти, които отмъщават за ликвидирани бойци

Припомняме, че експлозията избухна в Марави, град, обсаден от ислямистки бойци в продължение на пет месеца през 2017 г.

Филипинските военни съобщиха на 2 декември, че са убили 11 екстремисти.

"Осъждам жестокия бомбен инцидент, който стана тази сутрин, каза в изявление губернаторът на Ланао дел Сур Маминтал Адионг младши. Терористичните атаки срещу образователни институции също трябва да бъдат осъдени, защото това са места, които насърчават културата на мира."

Държавният университет в Минданао е "дълбоко натъжен и ужасен от акта на насилие, извършен по време на религиозно събиране, се казва в изявление във Facebook. Осъждаме недвусмислено по възможно най-категоричен начин този безсмислен и ужасяващ акт.