Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба в джамия в Западен Афганистан тази седмица.

Припомняме, че атаката бе извършена срещу членове на малцинствената шиитска общност в страната. Бяха убити шестима и ранен друг човек, съобщава АП.

Местни медии съобщиха, че имамът на джамията е сред убитите.

В изявление, публикувано на нейния уебсайт Telegram късно във вторник се казва, че един от нейните членове е атакувал "шиитски храм" в провинция Херат.

Нападателят е избягал от местопрестъплението. Талибанското вътрешно министерство съобщи, че тече разследване.

Най-малко петима убити при атентат в Афганистан

Най-малко петима убити при атентат в Афганистан

Никой не е поел отговорност за нападението

Мисията на ООН в Афганистан осъди атаката, като допълни, че сред жертвите има дете. Призова за спешна отговорност за извършителите и мерки за защита на шиитските общности.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай заяви в социалната медийна платформа X, че смята "този терористичен акт против всички религиозни и човешки стандарти".

Министерството на външните работи на Пакистан заяви в сряда, че "народът и правителството на Пакистан изразяват сърдечните си съболезнования на народа на Афганистан". "Нашите мисли и молитви са с жертвите и техните семейства в този час на скръб", се казва в съобщението. В изявлението се добавя, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му форми.

Талибаните заявиха, че са съсредоточени върху възстановяването на сигурността, откакто поеха властта, след като чуждестранните сили се изтеглиха през 2021 г., но атаките срещу джамии, религиозни семинарии и правителствени сгради продължиха въпреки края на 20-годишната война.

Отговорност за много атаки пое"Ислямска държава".

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Афганистан

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Афганистан

Самоубийствен атентат пред банка уби най-малко трима души и рани други 12 в Кандахар

Провинцията, която граничи с Иран, е предимно дом на шиитското религиозно малцинство, жертва на някои от най-насилствените атаки срещу цивилни в кървавата история на Афганистан.