Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е поела отговорност за нападението в древна крепост на кръстоносците в южния йордански град Карак, при което най-малко деветима души, включително канадски турист, бяха убити, съобщава "Ройтерс".

В изявлението на ДАЕШ се посочва, че четирима техни бойци били предприели атаката в неделя, която приключи със смъртта им. Йорданските власти не заявиха кого подозират за нападението, макар че източници от силите за сигурност посочиха, че извършителите са граждани на Йордания.

Туристка и 4-ма полицаи загинаха при нападение в Йордания

Туристка и 4-ма полицаи загинаха при нападение в Йордания

Убити са най-малко 10 души...

Йорданската полиция уточни в неделя, че е ликвидирала четирима "терористи разбойници", след като ги принудила да излязат от замъка, където те се били окопали след престрелка, продължила няколко часа. Силите за сигурност успяха да освободят около 10 туристи невредими. Най-малко 30 души бяха откарани за лечение в болница.

Вътрешният министър на Йордания заяви вчера, че най-малко пет колана с експлозиви са били открити, както и таен склад за боеприпаси, автоматични оръжия и експлозиви в скривалище в къща в пустинния град Катрана, който се намира на 30 км североизточно от Карак.

От МВнР съветват сънародниците ни да избягват туристическите обекти в Йордания

От МВнР съветват сънародниците ни да избягват туристическите обекти в Йордания

Сред градовете, които да бъдат избягвани, са Карак, Маан, Петра и Ака

Терористите са избягали в Карак след престрелката с полицията. Въз основа на количествата взривни вещества и оръжия, "не смятам, че мишена е бил само замъкът в Карак, имало е и други", добави той и не даде повече подробности, защото разкриването на повече информация можело да застраши националната сигурност.

Йордания остана относително незасегната от вълненията, гражданските войни и ислямския екстремизъм, които пометоха Близкия изток след 2011 г., но поддържа високо ниво на бдителност, още повече, че страната е сред малкото арабски държави, участващи в предвожданата от САЩ въздушна кампания срещу ДАЕШ. Мнозина йордански граждани се противопоставят на участието на страната, посочвайки, че това е довело до избиването на братя мюсюлмани и повишава заплахата за сигурността на територията на Йордания.