Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") твърди, че е пленила офицер от руското разузнаване, съобщава "Ройтерс".

Рускоезичната медия на терористите Furat разпространи видеообръщение на мъжа, който твърди, че името му Евгений Петренко, нещатен сътрудник на 2-ри оперативен отдел на Федералната служба за сигурност (ФСБ) с чин капитан.

"Евгений Петренко" не посочва как е бил задържан и къде се намира. Той само казва, че е задържан от „службата за сигурност на халифата“ при изпълнение на поредната задача.

В обръщението той моли руския президент Владимир Путин, народа на Русия и ФСБ „да направят всичко възможно“ за освобождаването му. Той твърди, че местожителството му е в град Царицин, Московска област, но такъв град не съществува.

Видеото има няколко особености, които го различават от другите пропагандни видеоматериали на ДАЕШ. На него няма въоръжени джихадисти, макар че в подобни записи се показва поне едно такъв.

Върху горната дреха на мъжа е прикрепен бадж с надписа “Кафир" (безверник) – досега ДАЕШ не е използвала подобно нещо за пленените от нея лица. Обикновено групировка ги обличаше в оранжеви гащеризони, а и не слагаше върху главата им бейзболна шапка.