Организацията за ислямско сътрудничество предупреди, че забраната за пътуване на мюсюлмани, наложена от американския президент Доналд Тръмп, ще укрепи позициите на екстремистите в световен мащаб, съобщава "Франс прес".

"Подобни избирателни и дискриминационни действия ще послужат само за окуражаването на радикалните разкази на екстремистите и ще осигурят още гориво за защитниците на насилието и тероризма", се посочва в изявлението на Организацията за ислямско сътрудничество.

Организацията, в която членуват 56 страни, настоя САЩ да преразгледат решението си и да "запазят моралното си задължение да осигурят лидерство и надежда в момент на голяма несигурност и вълнения в света".

"В резултат на тази забрана мнозина от онези, които бягат от война и преследване, бяха сериозно и несправедливо засегнати", изтъкват още от организацията, чието седалище е в саудитския град Джеда.

Заповед, подписана от Тръмп в петък, преустанови пристигането на всички бежанци в рамките на най-малко 120 дни, на сирийски бежанци за неопределено време и забрана на граждани от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да пътуват в САЩ за 90 дни.