Трима хакери са арестувани за предполагаеми кибератаки с терористични цели срещу Испания и други страни от НАТО, съобщи днес испанската полиция, цитирана от Ройтерс. Имената на тримата задържани не се посочват, както и не се уточнява дали са им повдигнати обвинения. Арестите са извършени в Манакор на испанския Балеарски остров Майорка и в Уелва и Севиля в Южна Испания.

Заподозрените, за които се посочва, че са проруски настроени, са задържани за предполагаемо участие в кибератаки по метода за отказ на услуга - DdoS, срещу сайтове на публични и частни организации в правителствени сектори, критични инфраструктурни обекти и основни услуги в държави, които подкрепят Украйна в конфликта с Русия.

Русия: Обвиненията в киберпрестъпления срещу руснаци са пропаганда на САЩ

Русия: Обвиненията в киберпрестъпления срещу руснаци са пропаганда на САЩ

сЛЕД изявлението на Държавния департамент, който нарече Русия "сигурно убежище" за киберпрестъпници

Полицията публикува видео на акция в дома на един от заподозрените, на стената на който се вижда знаме със сърп и чук - знамето на СССР.

Назовава се името на хакерската група NoName057(16), която е започнала атаките си след нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ санкционират руски хакери

САЩ санкционират руски хакери

Юлия Владимировна Панкратова и Денис Олегович Дегтяренко са лидерът на групата и основният хакер

"В собствения си учредителен манифест тази група признава, че те "ще реагират пропорционално в отговор на враждебни и открито антируски действия на западни русофоби", се посочва в съобщението на Гражданската гвардия.