Съединените щати наложиха санкции на двама лидери на руската хактивистка група Cyber ​​Army of Russia Reborn в петък, цитирайки ролята им в насочването към критична инфраструктура на САЩ.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Министерството на финансите.

Юлия Владимировна Панкратова и Денис Олегович Дегтяренко са лидерът на групата и основният хакер, се казва в изявлението.

Тяхната група, известна като CARR, е сред подобните на нея, извършили кибератаки в Украйна и страни и компании, които я подкрепят. Миналата година CARR започна да обявява атаки срещу множество критични инфраструктурни проекти в Съединените щати и Европа, се казва в съобщението.

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Не се уточняват агенциите, които може да са били засегнати

"Усилията на CARR и неговите членове да се насочат към нашата критична инфраструктура представляват неприемлива заплаха за нашите граждани и нашите общности, с потенциално опасни последици", каза заместник-министърът на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Русия се обръща все повече към изнудване и финансови стимули, за да наеме германци да шпионират за нея след експулсирането от Европа на около 600 руски дипломати. Това съобщи германската служба за вътрешна сигурност през юни. 

Федералната служба за защита на конституцията (BfV) заяви, че руските разузнавателни служби са харчили големи средства за набиране на агенти в Германия въпреки опитите на Запада да ограничи техните операции след нахлуването на Москва в Украйна.

"Русия работи усилено, за да компенсира намаляването на броя на руските агенти в Германия от германското правителство", каза на пресконференция шефът на BfV Томас Халденванг.

Руски хакери удариха испанска компания, подготвяща танкове за Украйна

Руски хакери удариха испанска компания, подготвяща танкове за Украйна

DDoS атаката е била насочена срещу уебсайтове в "русофобска Испания"

Също през юни, НАТО потвърди загрижеността си относно руския шпионаж и призова за по-строги действия в отговор на кампания от враждебни дейности, включително актове на саботаж и кибератаки.