Испанска компания, която модернизира танкове "Леопард" за доставка в Украйна, е претърпяла кибератака, сринала уебсайта ѝ. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проруска хакерска група.

Става въпрос за базираната в Испания Santa Barbara Systems, която е подразделение на General Dynamics.

Говорител на General Dynamics в Германия заяви, че отбранителният изпълнител все още анализира причината за срива на уебсайта и уточни, че всички операции на компанията в Европа работят нормално.

В "Телеграм" хакерската група NoName пое отговорност за DDoS атаката.

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Помощта е в размер на 1,13 млрд. евро

Този тип кибератаки насочват големи обеми интернет трафик към целеви сървъри, за да ги извадят от мрежата.

"Изпратихме нашите DDoS ракети срещу уебсайтове в русофобска Испания", написа в "Телеграм" групата, която често извършва подобни действия срещу страни, които подкрепят Украйна.

Миналия месец НАТО заяви, че Русия стои зад засилваща се кампания от хибридни атаки срещу компании и инфраструктура в страните членки - обвинение, което Москва отхвърли като "дезинформация".

По данни на Министерството на отбраната на Испания Santa Barbara Systems сглобява тежки превозни средства като танкове "Леопард" и артилерийско оборудване за испанската армия и е участвала в модернизирането на испанските танкове "Леопард" за доставка на украинската армия.

Миналата седмица Испания обеща 1 милиард евро военна помощ за Украйна през тази година, която по информация на местните медии включва 19 танка "Леопард" 2A4.

Испания праща Leopard-и и боеприпаси на Украйна

Испания праща Leopard-и и боеприпаси на Украйна

Доставката се очаква в края на юни