Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Мадрид, съобщава "Ройтерс".

Очаква се той да се срещне с премиера Педро Санчес и да подпише споразумение за сигурност, съгласно което Испания ще достави на Киев оръжия на стойност 1,13 милиарда евро.

Крал Фелипе приветства Зеленски на пистата на летище Барахас - жест, който подчертава важността на визитата за Мадрид. Впоследствие Зеленски се срещна със Санчес преди съвместна пресконференция, насрочена за по-късно следобед.

По-рано стана ясно, че Испания ще се ангажира да изпрати на Украйна дузина ПВО ракети Patriot и 19 употребявани германски танка Leopard 2A4, както и други испански оръжия, като оборудване за борба с дронове и боеприпаси.

По информация на източници, запознати с въпроса, танковете ще се нуждаят от основен ремонт.

Украйна поиска поне седем системи "Пейтриът" от НАТО, ако наистина са съюзници

Украйна поиска поне седем системи "Пейтриът" от НАТО, ако наистина са съюзници

Зеленски изтъква, че Израел не е бил оставен да се справя сам при атаката на Иран

19-те бронирани машини се присъединяват към 10-те подобни танка, вече одобрени от Испания. 12-те ракети, които ще бъдат предадени на Украйна, не включват пълни системи за противоракетна отбрана.

Миналия месец испанският министър на отбраната Маргарита Роблес обяви, че Испания ще изпрати ракети Patriot на Украйна, но не уточни колко.

Останалите оръжия ще бъдат произведени от испански компании, като Indra.

Правителството одобри разходите по споразумението миналия месец, но не уточни кои оръжия са включени.

По-рано този месец Зеленски заяви, че западните съюзници се бавят твърде дълго при вземането на ключови решения относно военната подкрепа за Украйна.

Той настоя партньорите да се включат по-пряко във войната, като помагат за прехващане на руски ракети над Украйна и позволят на Киев да използва западни оръжия срещу вражеска военна техника близо до границата.

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Помощта е в размер на 1,13 млрд. евро