Испания планира да изпрати ракети за противовъздушна отбрана Patriot и танкове Leopard в Украйна като част от пакет от военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, обявен през април, съобщи вестник El Pais в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Според информацията, Испания ще прехвърли на Украйна повече от 10 зенитни ракети Patriot и 19 модернизирани германски танка Leopard 2A4. Освен това, пакетът включва произведени в Испания оръжия, включително оръжия за борба с дронове и боеприпаси, цитира Ройтерс изданието.

Новите оръжейни доставки ще бъдат обявени по време на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Мадрид в понеделник. Очаква се Зеленски да се срещне с премиера Педро Санчес и крал Фелипе, пише El Pais.

Цената на пакета беше обявена по-рано, но досега не беше известно какво оръжие ще включва той.

Зеленски постоянно говори за необходимостта от укрепване на украинската система за противовъздушна отбрана, включително с помощта на Patriot, на фона на засилените ракетни атаки срещу Харков и други украински региони.

Тази инициатива е част от усилията на международната общност да подкрепи Украйна в нейната защита срещу руската агресия и да укрепи способността й да отблъсква ракетни атаки.

ISW: Русия трупа сили в района на Харков

ISW: Русия трупа сили в района на Харков

Кремъл продължава да наема бойци от "Вагнер"