Испания планира да изпрати два военни самолета за евакуация на 350 свои граждани от Ливан още утре. Това обяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от "Ройтерс".

"Испанските самолети и личният състав са готови, както винаги с професионализма на испанската армия", изтъкна тя.

По нейни думи група от 350 испански граждани в Ливан са поискали да се върнат в Испания.

По-рано тази седмица външният министър Хосе Мануел Албарес съобщи, че около 1000 испанци са в Ливан.

Снощи Израел беше атакуван с ракети, изстреляни от Иран след наземна операция на израелските въоръжени сили в Южен Ливан, където те се сблъскаха с подкрепяната от Техеран групировка "Хизбула".

Операцията беше предприета след интензивни въздушни удари, които ликвидираха важни фигури от ръководството на "Хизбула", включително дългогодишния лидер Хасан Насрала, който беше убит в Бейрут миналата седмица.

Франция изпраща военна техника в Източното Средиземноморие

Франция изпраща военна техника в Източното Средиземноморие

Заради конфликта в Ливан

Понастоящем Испания командва Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) и от 2022 г. насам е разположила 650 войници по южната ливанска граница с Израел.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол също разпореди военни самолети да бъдат изпратени незабавно за евакуация на южнокорейските граждани от Израел и други части на Близкия изток на фона на ескалиращото напрежение в региона.

Юн се срещна със своите съветници по националната сигурност и икономиката относно конфликта в Близкия изток и призова за бърз, но премерен отговор на всяко въздействие върху енергийните доставки, търговията и веригите за доставки на страната.

Той подчерта, че безопасността на гражданите в региона е основен приоритет и трябва да бъдат взети всички необходими мерки.

По-рано днес външното министерство на Южна Корея призова своите граждани в Израел и Ливан незабавно да напуснат по всички възможни начини.

Правителствените данни за 2023 г. показват, че в Израел живеят 572 южнокорейци, включително постоянни жители и притежатели на израелски паспорти, а 214 са в Ливан.

Турция също се готви да евакуира гражданите си от Ливан

Турция също се готви да евакуира гражданите си от Ливан

Заради продължаващия конфликт между Израел и "Хизбула"