Испанската полиция иззе 13 тона забранени химикали, включително "възможни" прекурсори на химически оръжия, които са били предназначени за Русия въпреки санкциите, наложени на Москва за нейното нахлуване в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Задържани са четирима заподозрени членове на престъпна група, за която се смята, че се е опитвала да заобиколи западните санкции, като е доставяла незаконно химически продукти на Русия чрез фиктивна компания, управлявана от "граждани от руски произход".

"По време на разследването беше доказано, че международно санкционирани химикали, някои от които възможни прекурсори за химически оръжия или нервнопаралитични агенти, са били изнасяни в миналото чрез използване на тази структура на компанията", уточниха от националната полиция и данъчните власти.

В изявлението не се посочва какви химикали са били иззети при последната операция.

ISW: В нарушение Русия използва химическо оръжие в Украйна

ISW: В нарушение Русия използва химическо оръжие в Украйна

Това съобщава Институтът за изследване на войната

Химикалите са открити в контейнер на пристанището на Барселона, а четиримата заподозрени са арестувани в близките села Сант Фелиу де Гиксолс, Серданьола дел Валес и Санта Перпетуа де Могода. Те са изправени пред обвинения за продължителна контрабанда на забранени стоки.

Испанската компания е създала сложна логистична и финансова мрежа за износ на международно санкционирани химически продукти в Русия, отбеляза полицията.

Тя допълни, че е имало дъщерно дружество в Москва, което в крайна сметка е получило химикалите, както и няколко фиктивни компании в страни като Армения и Киргизстан, които да прикрият истинската дестинация на стоките, които по-късно са били пренасочени към Русия.

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

Под ударите попадат и фирми от Китай, Хонконг, Турция, ОАЕ и ЮАР

Европейският съюз наложи обширни санкции на Москва от 2022 г. насам и обяви, че предприема стъпки за ограничаването на компаниите, продаващи стоки с двойна употреба на Русия през централноазиатските държави, с цел заобикаляне на санкциите.

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за използване на химически оръжия на бойното поле в Украйна, като Лондон наложи санкции на войски, които според него са участвали в използването им.

Русия многократно отхвърли обвиненията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви през май, че Москва остава обвързана със задълженията си по договора, който забранява химическите оръжия.