Испания не изключва намеса на НАТО в Мали, ако това е необходимо. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на думите на испанския външен министър Хосе Мануел Албарес.

Изявлението му дойде, срещата на върха на Алианса в Мадрид спомена тероризма сред "хибридните заплахи", които враждебните сили могат да използват, за да подкопаят стабилността на военния съюз.

Запитан за възможна намеса на НАТО в Мали, Албарес отвърна: "Не, не изключваме това".

Ако беше необходимо и представляваше заплаха за нашата сигурност, ние щяхме да го направим, добави той.

Новата стратегическа концепция на НАТО определя тероризма и миграцията като елементи за наблюдение през следващото десетилетие и посочва южния фланг като нов източник на риск за стабилността.

Франция започна да се изтегля от Мали

Франция започна да се изтегля от Мали

Нейните сили се местят в съседен Нигер

През май военното правителство на Мали отмени споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, уреждащо статута на френските сили (SOFA) и нареди на френските войски, както и на европейските сили под командването на европейските сили "Такуба" да напуснат страната.

Още миналата година бяха установени отношения с руската частна военна компания "Вагнер" - решение, което беше широко осъдено от Франция, ЕС и НАТО.

Европейският съюз обяви през април, че ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали.Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни този ход с липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Правителството на Мали заяви през декември миналата година, че "руски инструктори" са пристигнали в страната, но Бамако и Москва досега са предоставили малко подробности за разполагането, включително за това колко руски войници участват или каква е точната им мисия.

Русия обещава военна подкрепа за Мали, отрича връзки с "Вагнер"

Русия обещава военна подкрепа за Мали, отрича връзки с "Вагнер"

Русия осигурявала необходимото оборудване, оръжия и боеприпаси на Мали