Москва обеща да продължи военното сътрудничество с Мали и да защитава териториалната цялост на държавата от Сахел, докато отрича каквито и да е връзки с руската частна армия "Вагнер" в страната, информира "Франс прес".

Кремъл беше обект на критичен поглед по-рано тази година от Франция и Германия заради споразумение за изпращане на 1000 бойци от свързаните с Кремъл наемници от "Вагнер" в засегнатата от конфликти държава.

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Има информации, че хунтата в Мали е на път да наеме 1000 вагнеровци

"Ние осъзнаваме необходимостта да подкрепим способността на Мали да се бори с тероризма", отбеляза руският външен министър Сергей Лавров по време на разговори в Москва с неговия малийски колега Абдулайе Диоп.

"Ние осигуряваме на страната необходимото оборудване, оръжия и боеприпаси. Ще направим всичко необходимо, за да предотвратим заплахите за държавността и териториалната цялост на Мали", увери още руският първи дипломат.

Той подчерта, че въпросите за ролята на руските наемници в страната трябвало да бъдат насочени към малийските власти и че военните инициативи, създадени от частни руски граждани, не били официална работа на Москва.

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

"Това противоречи на всичко, което Германия, Франция, ЕС и ООН правят в Мали"

"По отношение на информациите за плановете на правителството на Мали да кандидатства за услугите на руски частни военни изпълнители... този въпрос е изключително от юрисдикцията на легитимното правителство на Мали", настоя Лавров.

"Ако тези договори са сключени с легитимни правителства на суверенни държави, не разбирам какво може да бъде виждано като негативно в това", добави той.

Информациите за сделката с "Вагнер" се появиха, докато Франция се готви да затвори бази в Мали, където нейните военни се борят с ислямистки въоръжен бунт от 2013 г.

Мали: Франция ни изостави

Мали: Франция ни изостави

Руски наемници ще гонят ислямисти в Сахел

Руските наемници са свързвани с конфликти в Украйна, Африка и Близкия изток. Смята се, че "Вагнер" е близка до президента Владимир Путин и е обвинявана в извършване на насилия.

Диоп уточни, че е казал на френските власти, че нямало договор с "Вагнер", но подчерта, че "Мали няма да позволи на никоя държава или организация да ни казва с кого имаме право да общуваме и с кого не".

Мали, бедна страна без излаз на море, дом на най-малко 20 етнически групи, се бори с джихадистки атаки и междуобщностно насилие, което често се разпространява и в съседните страни.

Борел: Ако Мали разположи на своя територия руски наемници, ще пострадат отношенията с ЕС

Борел: Ако Мали разположи на своя територия руски наемници, ще пострадат отношенията с ЕС

Провеждане на избори през февруари...