Ако временното правителство в Мали разположи на територията на държавата си части на руската армия "Вагнер", от това ще има незабавни последици за отношенията на страната с ЕС.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на среща с външния министър на Мали - Абдулайе Диоп, съобщават от офиса на Борел. Двамата се срещнаха в кулоарите на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк.

Борел е заявил, че ЕС е сериозно обезпокоен заради влошаването на политическата, социалната и хуманитарната ситуация в африканската страна, както и ситуацията със сигурността. Той е подчертал, че евентуална намеса на военната компания "Вагнер", чиито доказани престъпления в други страни не бива да се повтарят и в Мали, директно ще се отрази на сътрудничеството между ЕС и временното малийско правителство.

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Има информации, че хунтата в Мали е на път да наеме 1000 вагнеровци

Борел е потвърдил пълната си подкрепа за позицията на Икономическата общност на страните от Западна Африка ECOWAS, която настоява сегашното правителство в Мали да изпълни обещанието си за провеждане на избори през февруари 2022 г. Той е убеден, че всяко отлагане на вота ще задълбочи кризата на доверието между временната власт и населението.

По-рано правителствата на Франция и Германия заявиха, че смятат да изпратят в Мали свои военни контингенти, ако там се появят руски наемници от армията "Вагнер". Припомняме, тя се ръководи от приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, известен с прозвището Готвача на Путин,

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

"Това противоречи на всичко, което Германия, Франция, ЕС и ООН правят в Мали"