Германия предупреди Мали, че споразумение с руската частна военна компания "Вагнер" "ще постави под въпрос" разполагането ѝ на военни части в западноафриканската страна като част от мисиите на ООН и ЕС, информира "Франс прес".

"Ако правителството на Мали сключи такова споразумение с Русия, то това противоречи на всичко, което Германия, Франция, ЕС и ООН правят в Мали през последните осем години", написа германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в "Туитър".

Вчера френският министър на отбраната Флоранс Парли също предупреди Мали срещу сделка с "Вагнер" на фона на твърдения, че хунтата в западноафриканската държава е близо до наемане на 1000 вагнеровци.

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Има информации, че хунтата в Мали е на път да наеме 1000 вагнеровци

"Ако малийските власти сключат договор с "Вагнер", това би било изключително тревожно и противоречиво, несъвместимо с всичко, което правим от години и възнамеряваме да правим да подкрепим страните от региона на Сахел", изтъкна Парли.

Вчера говорител на министерството на отбраната на Мали не отрече дискусиите.

"Мали възнамерява да разнообрази отношенията си в средносрочен план, за да гарантира сигурността на страната", подчертал говорителят, като е допълнил: "Не сме подписали нищо с "Вагнер", но разговаряме с всеки."

Отношенията между Франция и Мали се влошиха след преврат през август 2020 г., който свали президента Ибрахим Бубакар Кейта.

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Ползват достъпна единствено за руската армия техника и извършват военни престъпления

Френският президент Еманюел Макрон е ядосан от отстъплението по отношение на ангажиментите за споделяне на властта и демократичното управление, както и от решенията за освобождаване на хвърлени в затвора джихадисти в замяна на заложници.

Франция преустанови военното сътрудничество с Мали миналия юни, а Макрон обяви планове за закриване на бази в северната част на Мали и намаляване на присъствието на френски войски в региона.

Пристигането на руски наемници в Мали ще бъде "червена линия" за Макрон, подчертал един от френските източници, като добавил, че Париж може да изпрати своите войски, разположени в страната, в съседен Нигер.

През последните години руски паравоенни формирования, "инструктори по сигурността", компании и съветници станаха все по-влиятелни в разкъсаната от война Централноафриканска република (ЦАР), чиито отношения с Париж също се влошиха.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР