Премиерът на Мали Шогел Кокала Майга заяви, че страната му се чувства изоставена от Франция, затова властите на страната търсят друга военна помощ и се обръщат към руска частна военна компания "Вагнер".

"Новата ситуация, възникнала в резултат на приключването на операция "Бархан", постави Мали пред свършен факт: до известна степен бяхме изоставени в средата на полета. Това ни принуждава да проучим начините и средствата за по-добра сигурност на наши или с други партньори", каза Шогел Кокала Майга, говорейки на сесия на Общото събрание на ООН.

Според него това е необходимо "за запълване на празнината", която несъмнено ще възникне в резултат на приключването на антитерористичната операция от Франция, с кодово име "Бархан" в северната част на страната.

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската "Вагнер"

"Това противоречи на всичко, което Германия, Франция, ЕС и ООН правят в Мали"

По-рано френският президент Еманюел Макрон обяви приключването на операцията в африканския регион Сахел. Той отбеляза, че антитерористичните задачи в този регион ще се изпълняват от "международни сили".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Ню Йорк, че малийските власти са се обърнали към руската "Вагнер", за да помогнат в борбата с терористите, тъй като Франция е решила "значително да намали своя военен контингент". Според министъра френската армия "се провали и терористите все още водят шоуто там".

Външният министър на Европейския съюз Жозеп Борел заяви по-рано, че е казал на Лавров и колегата му от Мали, че потенциалното разполагане на руския ЧВК "Вагнер" в Мали ще се превърне в "червена линия" за ЕС и ще има "последици за сътрудничеството".

Лавров каза, че руското правителство няма нищо общо с никаква сделка между частната военна компания и Мали.

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Има информации, че хунтата в Мали е на път да наеме 1000 вагнеровци

По-рано през септември френският телевизионен канал TV5, позовавайки се на източници в Париж, заяви, че малийските власти обсъждат възможността за споразумение с "Вагнер" относно обучението на малийски военен персонал и гарантиране сигурността на ръководството на страната.