Министерството на здравеопазването на Испания съобщи, че няма нови смъртни случаи от новия коронавирус в понеделник, като общият брой на смъртните случаи е непроменен от неделя - 27,127, съобщава здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Министерството допълва, че общият брой на COVID-19 инфекции се е увеличил със 71 от неделя до 239 638.

Испания отворя почти всичките си плажове за първи път от месеци, като правителството се стреми да съживи туристическата индустрия.

Туризмът представлява едно от осем работни места в Испания, втората най-посещавана страна в света след Франция и допринася за над 12% от испанския БВП.

Тъй като коронавирусните ограничения бяха облекчени, всички плажове на страната, с изключение на тези около Барселона, които все още се считат за рискова зона, бяха отворени в понеделник.

Въпреки че повечето испанци все още не могат да се движат свободно из страната, транспортният министър Хосе Луис Абалос предложи да се улесни пътуването между регионите.

Той също така предлага да се допуснат някои чуждестранни туристи на Канарските и Балеарските острови преди планираното възобновяване на международния туризъм през юли.

"Това е пилотна програма изцяло между безопасни места за заминаване и пристигане", заяви той.

Министърът на външните работи Аранча Гонсалес Лая заяви миналата седмица, че Испания постепенно ще посреща туристи от чужбина в райони, които са премахнали всички мерки за блокиране.

Правителството ще обсъди планове за откриване на туризъм с колегите от Шенгенското пространство на Европейския съюз, както и с други държави. Все още не е ясно каква ще бъде позицията за САЩ и Великобритания, два основни източника на туристи.

Испания пребори COVID-19: само двама починали за 24 часа

Испания пребори COVID-19: само двама починали за 24 часа

Новозаразените са 187 души