Върховният съд на Испания разреши екстрадирането на бившия шеф на военното разузнаване на Венецуела Уго Карвахал в САЩ, където той е изправен пред обвинения в трафик на наркотици, след като му беше отказано убежище в Испания. Това се казва в изявление на съда, информира "Ройтерс".

Адвокатът му Нилсън Вилела уточни, че не очаквал незабавна екстрадиция, тъй като Карвахал е свидетел в други разследвания в Испания.

"Все още трябва да решим какво ще правим сега, какви производства ще водим", добави Вилела.

Ексшефът на разузнаването на Венецуела изчезна в Испания преди екстрадиция в САЩ

Ексшефът на разузнаването на Венецуела изчезна в Испания преди екстрадиция в САЩ

Адвокатката му не знаела къде се намира

Американските власти смятат, че Карвахал, бивш шеф на военното разузнаване на Венецуела, може да предостави съкровищница с информация за предполагаемите наркодейности на президента Николас Мадуро и негови сътрудници.

Съдът посочи в изявление, че "се съгласи да направи ефективно предаването на венецуелския офицер Уго Армандо "Ел Поло" Карвахал на САЩ, след като потвърди, че му е отказано убежище".

Бивш генерал и приближен на покойния венецуелски президент Уго Чавес, Карвахал беше арестуван от испанската полиция миналия месец, след като се укриваше близо две години след първото предоставяне на разрешение от съда за екстрадицията му в края на 2019 г.

Карвахал избяга в Испания същата година, след като се скара с Мадуро на фона на антиправителствените протести във Венецуела.

Обвинението за заговор за наркотероризъм и обвинението за заговор за внос на кокаин, за което той е издирван в САЩ, носят потенциална задължителна минимални присъди съответно от 20 години и 10 години според американския прокурор на Ню Йорк Одри Строс.

Испанския отказа на САЩ екстрадиция на бивш шеф на разузнаването на Венецуела

Испанския отказа на САЩ екстрадиция на бивш шеф на разузнаването на Венецуела

Националният съдебен съвет на Испания освобождаване на Уго Карвахал от ареста