Испания постигна споразумение с Европейския съюз за Гибралтар, като по този начин разчиства пътя за провеждането на срещата на лидерите на страните членки на ЕС утре (25 ноември), на която да бъде одобрено споразумението за Брекзит с британския премиер Тереза Мей. Това обяви дипломатически източник, цитиран от "Ройтерс".

Испания отново заплаши, че ще блокира приемането на проекта за Брекзит

Испания отново заплаши, че ще блокира приемането на проекта за Брекзит

Изрично да се впише право на вето...

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и Великобритания. В телефонен разговор преди малко председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар", уточнил източникът и уверил: "Срещата на върха ще се състои."

"Получихме достатъчно гаранции, за да можем да намерим решение на конфликт, който продължи повече от 300 години между Обединеното кралство и Испания", коментира Санчес пред журналисти в Мадрид. 

Сделката за Брекзит е по-добра от оставане в ЕС, обяви Тереза Мей

Сделката за Брекзит е по-добра от оставане в ЕС, обяви Тереза Мей

Мей отказа да изключи вероятността, че може да подаде оставка

На срещата на върха на ЕС в неделя сутринта 27-те лидери на страните членки ще бъдат помолени да одобрят декларация, изрично изключваща Гибралтар от бъдещи договори между Европейския съюз и Обединеното кралство, като се оставя отворена възможността Лондон да може да преговаря с Мадрид по споразумения за Гибралтар.  

Междувременно британското правителство оповести писмо от британския посланик в ЕС до Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.

Германия настоява: Трябва да избегнем твърд Брекзит

Германия настоява: Трябва да избегнем твърд Брекзит

Убедена е, че спорът за Гибралтар ще бъде разрешен до неделя

Вчера Педро Санчес заплаши, че няма да отиде в Брюксел и съответно няма да подкрепи споразумението за Брекзит, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в преговори между Великобритания и Испания.

Мнозина запознати в Брюксел смятат, че този ход на Санчес е бил предназначен главно за вътрешнополитически цели.