Испанската полиция при съвместна операция с митнически служители в пристанище Алхесирас залови близо тон кокаин, скрит в контейнери, съобщава "Слободен печат".

Дрогата е била доставена от Южна Америка и е принадлежала на "Балканския картел".

От полицията посочват, че в момента Балканският картел е най-активният на европейско ниво.

Допълва се, че латиноамерикански банди изпращат кокаин, скрит сред легални стоки в контейнери, пристигащи с кораби в испанските пристанища.

Акцията е започнала след сигнал за пристигането на контейнер със "значително количество кокаин" в Алхесирас - едно от най-големите пристанища в Испания, в област Андалусия.

Испания залови рекордни 9,5 тона кокаин

Испания залови рекордни 9,5 тона кокаин

Дрогата е била укрита в щайги с банани

Следователите, които отдавна разследват дейността на "Балканския картел", са имали информация и че групата, съставена от граждани от територията на бивша Югославия, е търсила начин да преработи този кокаин.

В същото време те са получили предупреждение от Колумбия, че еквадорски кораб, който акостира в страната, се готви да транспортира кокаин до пристанище в Испания.

Следователите установили за кой плавателен съд става въпрос и при пристигането му в Алхесирас отворили контейнерите, където открили 415 килограма от дрогата.

Въз основа на нова информация те научили, че в Алхесирас пристига друг контейнер с наркотици, като в него открили още 500 килограма кокаин.

"Трудностите при проучването на членовете на тези организации се крият в тяхната мобилност. Те са в състояние да пътуват хиляди километри, за да проведат среща", обясниха от испанската полиция и допълниха, че разследването продължава до установяването и задържането на всички членове на мрежата.

Испания залови кокаин за 114 млн. долара
Обновена

Испания залови кокаин за 114 млн. долара

Още 13 килограма бяха заловени на летището в Атина