Испанската фрегата "Блас де Лесо" отплава към Черно море, съобщава в. "Вангуардия".

Тя е отплавала със 190 души екипаж на борда от военноморската база "Ферорл" на атлантическия бряг.

Корабът е част от вече обещаната помощ от испанския министър на отбраната Маргарита Роблес за подсилване на силите на НАТО предвид напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

На фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна

Фрегата ще се присъедини към SNMG-2 - едно от военноморските подразделения на Алианса. Въпреки че мисията е била планирана предварително, тя е изтеглена по-рано заради конфликта в Украйна. Това е втората част от военната подкрепа за НАТО, след като преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът "Метеоро".

Испанското правителство има готовност да изпрати и изтребители в България. Това обаче предизвика раздор сред коалиционните партньори.

От"Подемос" са категорични, че това е сериозна грешка. Опозиционната консервативна народна партия пък смята хода за правилен.

От своя страна премиерът Педро Санчес написа в Туитър "Време е за дипломация" и увери, че следи ситуацията много отблизо.

Той вече проведе телефонни разговори с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с които обсъди възможността за продължаване на дипломатическите преговори с Русия.

Раздор сред управляващите в Испания заради изпращането на военни кораби в Черно море

Раздор сред управляващите в Испания заради изпращането на военни кораби в Черно море

Страната трябвало да остане вярна на лозунга "Не на войната"