Най-малката дъщеря на испанския крал Хаун Карлос инфанта Кристина, заподозряна във финансови злоупотреби, няма да обжалва решението на съда и „доброволно ще се яви пред съда в Палма де Майорка", съобщи адвокатът й, предаде ИТАР-ТАСС.

48-годишната инфанта Кристина е свързана с бизнес афери на нейния съпруг Иняки Урдангарин, който е разследван за финансови злоупотреби.

Инфантата сега е официално заподозряна и трябва да се яви в съда на 8 март.

Съдията Хосе Кастро, който разследва тази афера още от 2010 г., пренебрегна несъгласието на прокуратурата и обвини 48-годишната Кристина за предполагаеми финансови измами и пране на капитали.

Смята се, че това е първият случай с член на кралското семейство, който трябва да се яви в съда по обвинение в престъпление.

Миналата година имоти, принадлежащи на нейния съпруг, бяха отнети, след като Урдангарин, херцог на Палма де Майорка, злоупотреби с милиони евро от публичен фонд.

Херцогът и неговият бивш партньор Диего Торес са заподозрени в източване на пари, предоставени от регионални правителства за Института Noos с цел организиране на спортни събития. Смята се, че част от парите са свършили в компании, контролирани от херцога и в офшорни сметки.

Херцогът отхвърля обвиненията.

Измамите са извършени между 2004 и 2006 година, когато херцогът е напуснал поста на ръководител на института.