Испанската полиция арестува зам.-министъра на икономиката на Каталуния Жозе Мария Джов в рамките на сутрешна акция в няколко правителствени служби, съобщават източници от регионалното правителство, цитирани от Ройтерс.

Полицията е влязла в местните правителствени служби на икономиката, вътрешните работи, външните работи, социалните дейности, телекомуникациите и данъците, допълват източниците.

Испански медии съобщават, че полицията е арестувала 12 души. Стотици хора протестират срещу акцията на полицията.

Полицейските и съдебните органи няма да дадат подробности за операцията, като съобщават, че съдия е издал заповед за тайна.

Изявление на министерството на вътрешните работи съобщава, че полицията провежда операция за събиране на доказателства като част от разследването на подготовката на референдума.

 

Испания поема контрол над финансите на Каталуния

Испания поема контрол над финансите на Каталуния

Поредна наказателна мярка след обявяването на референдума

Припомняме, испанските власти предупредиха, че ще поемат контрол над финансите на автономната област Каталуния, ако до 48 часа не бъде отменен референдумът за отделяне от Кралството.

От офиса на главния прокурор на Испания съобщиха, че разследват повече от 700 каталунски кметове, тъй като сътрудничат за организирането на референдума за независимост, който е блокиран от Конституционния съд.

Също така от прокуратурата са наредили на полицията да бъдат задържани, ако не прекратят дейността си за референдума.

Прокуратурата в Испания погна повече от 700 кметове в Каталуния

Прокуратурата в Испания погна повече от 700 кметове в Каталуния

Също така от прокуратурата са наредили на полицията да бъдат задържани