Долната камара на испанския парламент не одобри лидера на социалистите Педро Санчес за премиер на страната ,предадоха информационните агенции.

За кандидатурата му гласуваха 130 депутати, а против нея – 219. Той получи отрицателен вот от дясната Народна партия, лявата Podemos и от представителите на някои по-малки партии.
За да бъде утвърден като премиер, той трябваше да получи не по-малко от 176 гласа в 350-местния конгрес на испанския парламент.

Според процедурата, 48 часа след неуспешното първо гласуване, ще има второ, при което за Санчес ще е достатъчно депутатските гласове „за” да са повече от тези, които не го одобряват за министър-председател.
При очерталата се днес картина обаче, едва ли той ще получи подкрепа ни втория тур от вота.

Припомняме, на 20 декември в Испания се състояха парламентарни избори, на които победи Народната партия, но нито една от политическите сили не получи достатъчно гласове, з ада управлява самостоятелно.

Десницата спечели 123 мандата, социалистите — 90, Podemos — 65, у а центристката „Граждани" — 40. Останалите места се поделят между по-малки партии.