Премиерът на Испания Педро Санчес проведе пресконференция в събота следобед, за да обсъди последните мерки, предприети от неговото правителство по време на продължаващата коронавирусна криза, като наред с другото обяви, че туристическият сектор трябва да започне подготовката за предстоящия летен сезон, съобщава "Ел Паис".

"Най-трудната част е свършена", заяви лидерът на Социалистическата партия (PSOE) за епидемията Covid-19, която остави над 28 000 загинали в Испания според официални данни. "Виждаме светлина в края на тунела. Сега епицентърът се е преместил в други части на планетата, както се случва например на американския континент."

"Първото постижение е изравняване на кривата. Второто постижение: когато тези, които са се възстановили, надвишават нови инфекции. Третото постижение ще бъде максимално намаляване на разпространението на вируса. Вчера честотата на възпроизвеждане бе 0,20. Днес можем да кажем, че сме постигнали това не с късмет, а с решителност. Тръгнахме по правилния път. Испанците принудиха вируса да се оттегли."

Санчес посочи, че до понеделник цялата страна ще бъде във фаза 1 или фаза 2 от плана за деескалация на правителството, като последните части на страната - като района на Мадрид и Барселона - най-накрая ще напуснат първия етап, фаза 0. "От понеделник ще можем да видим семейството и приятелите още веднъж, бизнеса ще се отвори и улиците ще възстановят живота си."

"Ние сме на крачка от победата, но вирусът все още дебне. От съществено значение е да не се отпускаме", предупреждава той.

"В момента сме в процеса на деескалация, но все още сме в опасност за здравето. Винаги трябва да имаме предвид какво ни казват здравните власти. Трябва да действаме благоразумно и отговорно. Докато не пристигне ваксина, всичко ще зависи от всеки един от нас. Ново огнище далеч не е невъзможно. Има голям процент сигурност, че ще има нова вълна. Благоразумието трябва да бъде ключът към това как да продължим."

Премиерът разбира желанието на хората, но предупреди, че "има още около месец" от процеса на деескалация. "Все още ще е необходимо да се запазят някои ограничения на мобилността, както и ограниченията на срещите".

Мерките за блокиране на коронавирус в Испания бяха едни от най-строгите в света и много граждани все още са силно ограничени по отношение на това кога и как могат да напуснат домовете си при сегашните фази.

"Испания направи това, което трябваше да направи, и сега се отварят нови хоризонти за всички нас. Дойде време за завръщането на много ежедневни дейности. От 8 юни Ла Лига ще се завърне", коментира той по повод изключително популярната футболна лига. 11-те мача, които остават за игра през настоящия сезон, ще се играят при затворени врати.

Премиерът насърчи испанците да започнат да планират ваканциите си и каза, че от юли чуждестранният туризъм ще се върне в Испания "при безопасни условия". Той посочи факта, че Испания обикновено има повече от 80 милиона чуждестранни посетители годишно. "Отсега чуждите туристи могат да планират ваканциите си у нас", добави той.

"Ние ще гарантираме, че туристите няма да поемат никакви рискове и няма да ни носят никакви рискове", продължи той. "Няма да има противопоставяне между здравето и бизнеса. Испанският туризъм вече ще има две отличителни характеристики: устойчивост на околната среда и безопасност на здравето", заяви той.

Санчес също се съсредоточи и върху мерките, които коалиционното му правителство подготвя за икономиката. "Следващата седмица кабинетът ще одобри гарантиран минимален доход. Това ще бъде постоянна схема. Тя ще бъде платена от системата за социално осигуряване и ще бъде от полза за близо 850 000 домакинства."

Крайнодесни протестират в Испания срещу блокадата

Крайнодесни протестират в Испания срещу блокадата

Искат оставката на премиера и вицепремиера за "най-лошото управление на кризата на планетата"