Испания, която наложи една от най-сериозните блокади в Европа на 14 март, започна да облекчава ограниченията, но Мадрид и Барселона остават под блокада за по-дълго заради по-тежки огнища на коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Протестиращите призоваха премиера Педро Санчес и вицепремиера Пабло Иглесиас от "Подемос", да подадат оставка заради несправянето им с коронавирусната криза, и по-специално блокирането и щетите, нанесени на икономиката и работните места.

"Време е да вдигнем голям шум срещу правителството на безработицата и мизерията, което изостави нашите самонаети и работници", коментира крайнодясната Vox в изявление. 

Лидерът на Vox Сантяго Абаскал, който ръководи шествието в Мадрид, произнесе реч, излъчена по EsRadio, за да могат хората да слушат и в колите си. Той обясни, че правителството е "пряко отговорно за най-лошото управление на кризата на планетата".

Протестите срещу блокирането започнаха в богатия мадридски квартал Саламанка миналата седмица, където хората започнаха да удрят по скасии и тигани. Но в събота шествието бе първият организиран протест срещу правителството от началото на пандемията с коронавирус.

Vox призова хората да протестират във всяка регионална столица, а подобни автомобилни шествия се проведоха в Севиля и Барселона.

Мадрид и Барселона се готвят да облекчат блокирането от понеделник, тъй като инфекциите са се забавили. Това ще позволи хранене на открито и събирания до 10 души. Испания е регистрирала 28 628 смъртни случая от COVID-19 и 234 824 случая.