Испанският министър-председател Педро Санчес отказа да даде показания във вторник като свидетел в съдебно разследване за предполагаема корупция и търговия с влияние срещу съпругата му, предава "Ройтерс".

Производството е част от предварителното разследване дали Бегона Гомес е използвала позицията си на съпруга на премиера, за да осигури спонсори за университетски магистърски курс, който е ръководила.

Санчес многократно отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че са неоснователни и дирижирани от десни политически врагове, а във вторник щатската прокуратура заведе дело от негово име срещу съдия-следователя за предполагаемо злоупотреба.

"Този ​​иск има за цел да уважи независимостта на съдебната система, но и да я защити от практиките на тези, които действат по политически мотиви и извън закона", каза говорителят на правителството Пилар Алегрия.

Самата Гомес не е коментирала публично случая.

Нейният адвокат, бившият вътрешен министър Антонио Камачо, каза, че показанията на Санчес са продължили две минути, а съдия Хуан Карлос Пейнадо му е задал два въпроса - дали е роднина на някой от разследваните и дали иска да свидетелства.

Съпругата на испанския премиер отказва да свидетелства по делото за корупция

Съпругата на испанския премиер отказва да свидетелства по делото за корупция

Бегоня Гомес се яви в съда

Санчес отговори, че Гомес е негова съпруга и не иска да свидетелства. Съгласно испанското законодателство, близки роднини, включително съпрузи, могат да откажат да отговарят на въпроси, когато са призовани от съдия.

Пейнадо интервюира Санчес в правителствената квартира на двореца Монклоа в Мадрид, където се намира официалната резиденция на Санчес. Малка група протестиращи се събраха отвън, скандирайки лозунги срещу Санчес и неговата Социалистическа партия.

В края на април Санчес си взе петдневна почивка от задълженията си, за да прецени дали да подаде оставка, след като съдът започна разследването, но в крайна сметка реши да остане на поста си.

Това е първият път, когато действащ испански премиер е призован да свидетелства в съдебно дело, откакто неговият предшественик Мариано Рахой беше призован като свидетел през 2017 г. по дело за подкупи.

Делото доведе до осъждането на няколко членове на неговата консервативна Народна партия и в крайна сметка до вот на недоверие през 2018 г., който позволи на Санчес да стане министър-председател.

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Може да бъде арестуван още при пристигането си