Лидерът на каталунските сепаратисти в изгнание Карлес Пучдемон обеща в събота да се върне в Испания, въпреки че може да бъде арестуван, съобщава АФП. Той иска да присъства на регионален президентски дебат след няколко седмици.

Пучдемон каза в събота, че завръщането в Испания "е това, което се ангажирах и ще направя".

"Моето задължение е да отида в каталунския парламент, ако има дебат за номинация. Ще бъда там", каза той на митинг на своята партия "Заедно за Каталуния" в югозападна Франция близо до границата с Испания. Пучдемон каза, че се надява, че ако се върне, "властите ще избегнат незаконното му задържане".

Лидерът на независимостта се надяваше да бъде избран за президент на Каталуния, когато партията му остана втора на изборите през май, но няма достатъчно гласове в парламента.

Сепаратистите на Пучдемон загубиха от член на управляващата социалистическа партия в Испания Салвадор Ила, който преговаряше с другата голяма формация за независимост за президентския пост.

Нови избори ще бъдат свикани през октомври, ако партиите не изберат президент до 26 август.

"Няма да има повече предизборни кампании в изгнание, каза Пучдемон, който води кампания за изборите в Каталуния от съседна Франция. Не, по време на следващите изборни кампании ще бъда в Каталуния", каза той.

Върховният съд на Испания отказа амнистия на Пучдемон

Върховният съд на Испания отказа амнистия на Пучдемон

Пучдемон беше обвинен в присвояване и бунт

Припомняме, че това беше първото му публично обръщение, откакто испанският Върховен съд постанови на 1 юли, че законът за амнистия за каталунските сепаратисти няма да се прилага за него.

Според съдията, законът не трябва да се прилага за Пучдемон и двамата му бивши съветници, тъй като те "напълно попадат в рамките на двете изключения", предвидени от закона за амнистията, които се отнасят до престъпления, които "са били извършени с цел получаване на лична облага от финансов характер".

Пучдемон беше обвинен в присвояване и бунт след референдума за независимост на Каталуния.

По-рано тази година испанският парламент прие закон, който предвижда амнистия за участниците в каталунското сепаратистко движение и опитите за отцепване през 2017 г.

Върховният съд на Испания иска разпит на Пучдемон

Върховният съд на Испания иска разпит на Пучдемон

Сепаратисткият лидер обмисля своето завръщане в Испания

Пучдемон избяга от Испания и в момента живее в Белгия.